Видове отличници

В периода "обратно на училище", който отдавна мина, интернет бе засипан с видеа и постове със съвети за училище, видове ученици, НСС проекти и лични преживявания.
Затова реших да напиша публикация на малко по-специализирана тема, а именно - типа ученици, които определяме като отличници.

1. Зубрачът
Тези хора не изпитват удоволствие от ученето, нито потребност да запомнят научения материал след теста или изпитването. За тях най-важното е шестицата в бележника. Все пак, какво повече е нужно?

2. Мечтателят
Иначе казано - мислещият в перспектива. Той вижда по-нататъшно приложение в уроците. Ако науча този език, ще мога да пътувам по целия свят. Ако се справя на теста по биология, ще стана лекар и ще измисля лекарство против рак. Тези мечти го мотивират да учи още по-усилено. Но, унесен в планове за бъдещето, мечтателят може да забрави за ежедневните си задачи.

3. Човекът с амбициозни родители
Не знам дали трябва да харесваме, да осъждаме или да съжаляваме този ученик. Още от най-ранно детство той е уверяван, че е най-умен, най-красив (изобщо най-всичко) и от него се очаква винаги да е такъв. В резултат на това той става общителен и популярен. Никой не му се присмива, че е зубър, напротив - възхищават му се. Затова може да стане твърде самоуверен.
Но под тази маска се крие дете, което се притеснява да не разочарова родителите си, чувствайки, че те се интересуват само от постиженията му.

4. Бунтарят
Той е толкова уверен в своята интелигентност, че не смята за нужно да се съобразява с правилата. Няма грешка в ученето и вбесява учителите, които не могат да го накажат, макар че е безсрамен и прави каквото си иска. Ала такива бунтари често стават известни учени или творци, защото мислят оригинално и оспорват общоприетите ценности.

5. Подмазвачът
Най-противният вид в този списък. Зубрачът също не е особено симпатичен със своето бележкарство, но той има поне малко чест. Докато подмазвачът е готов да манипулира учители, съученици и родители, само и само да изкара висока оценка. Преписване, банални комплименти и близане и на най-гнусните задници - тези и още много други са оръжията на подмазвачите. Единственото, до което не прибягват, е... ученето.
Само най-хитрите подмазвачи стават отличници, защото този "бизнес" е доста труден - особено за глупави и мързеливи хора.

Comments

Popular posts from this blog

"Хакнахме" ежедневния грим. LOL

#MeetWithUs - Invisible

Топ 7 момчета, с които да имаш едно на ум